100 WELL épület Európában

Mérföldkőhöz érkezett a WELL Building Standard Európában. Az utóbbi hetekben nagy izgalommal várták a magyar WELL szakemberek, hogy a WELL Building Standard egészséges épületminősítő rendszer szerint minősített épületek száma elérje a százat kontinensünkön. A legújabb európai minősített épület a 24 500 m2-es Spark B irodaház Varsóban, a Skanska fejlesztésében – tájékoztatta az Octogont Kurucz Regina, a HuGBC WELL Munkacsoportjának vezetője. Az irodaház a WELL Gold minősítésen kívül LEED Platinum minősítést is elért, így egyszerre biztosítja a felhasználók egészségét és a fenntartható építést.

Source: https://www.bazabiur.pl/media/gallery/spark-b-ii-faza/biuro-spark-b-ii-faza_6.jpg

Európában és Magyarországon is egyre népszerűbb a WELL Certification minősítés – írta a szakember. Az európai WELL épületek száma dinamikusan növekedik: 2019. januárjában még csak 23 volt, 2020. januárjában 55, 2021. januárjában 90.

Egészen új minősítési rendszer a kisebb léptékű WELL Health-Safety Rating, ami lehetőséget ad arra, hogy az épületbe látogató érkezése előtt vagy az épület bejáratánál tájékozódhasson arról, hogy az épületbe biztonságosan beléphet. Az International WELL Building Institute öt témakörben vizsgálja a biztonságos újranyitás és üzemeltetés feltételeit:

1. Tisztítási és fertőtlenítési eljárások (pl. A felület érintkezésének csökkentése, a tisztítási gyakorlatok javítása)

2. A levegő és a víz minőségének kezelése (pl. A penész és a nedvesség kezelése, a szellőzés értékelése)

3. Vészhelyzeti készültségi programok (pl. Sürgősségi erőforrások biztosítása, újrabeillesztési terv készítése)

4. Egészségügyi szolgáltatási források (pl. Influenza elleni oltások, füstmentes környezet népszerűsítése)

5. Az érdekelt felek bevonása és kommunikáció (például az egészség és a wellness népszerűsítése)

Európában jelenleg 57 épület rendelkezik ilyen minősítéssel, ami főként irodák, vendéglátóhelyek és szórakozóhelyek körében népszerű, de bármely funkcióra alkalmazható.

Magyarországon már 27 projekt regisztrált a WELL minősítésre, a helyszíni ellenőrzés több projektnél is folyamatban van, így már csak az a kérdés, hogy melyik lesz az első WELL minősített épület hazánkban? Reméljük néhány hét múlva ez is kiderül.


A cikk eredetije megjelent itt: https://www.octogon.hu/epiteszet/varsoi-irodahaz-lett-europa-szazadik-well-minositett-epulete/