Beszélő építészet néven podcastot indított a Bánáti+Hartvig Építész iroda

A pandémia miatt, ahogy a legtöbben, a Bánáti+Hartvig Építész Iroda is home office-ba vonult, így a szakmai péntekeket átvitték az online térbe. Épületbejárásokat bár nem tudnak sort keríteni, de több előadást is szerveztek, szerveznek a mai napig, melyeket mindenki az otthon kialakított munkaállomásáról követhet.

Mivel az irodában népszerűek ezek a programok, úgy gondolták, mások számára is érdekesek lehetnek a hasonló jellegű szakmai beszélgetések. Elindították tehát podcastunkat, a Beszélő építészetet, hogy a szélesebb közönséghez is eljuttathassák szakmai péntekeik hangulatát. A Beszélő építészet című podcast-sorozatukban építészetről és az építészet társadalmunkban betöltött szerepéről beszélgetünk különböző témák mentén.

További információ a podcast indulásáról itt: https://bh.hu/media/beszelo-epiteszet-podcastot-inditottunk/

A podcast elérhető Spotify-on, Anchoron, Apple podcaston és a népszerű zenemegosztó portálokon.

1. podcast: Építészet egy világjárvány után

Műsorvezető: Molnár Zsuzsanna

Beszélgetőtársak: Bánáti Béla, Hartvig Lajos DLA, Szilágyi Norbert, Kurucz Regina

"Hogyan hat(hat) építészetünkre, térhasználatunkra és szociális kapcsolatainkra a koronavírus hosszú távon? "

2. podcast: Az építészet körforgásossága

Műsorvezető: Molnár Zsuzsanna

Beszélgetőtársak: Dr. Horváth Bálint a Holland Királyság Nagykövetségének regionális körforgásos gazdasági tanácsadója, Bánáti Béla, Hartvig Lajos DLA, Kurucz Regina

"Miért ragaszkodunk adott anyagokhoz épületeink tervezése, építése során, ha lehetőségünk van a már korábban használt matériák újragondolására is. Az elhasznált farmer például alkalmas hangszigetelésre, de olyan kísérletek is zajlanak, melyek azt vizsgálják, hogy a beton miként váltható ki természetes anyagok, többek között mezőgazdasági hulladék felhasználásával. Szintén izgalmas törekvés termékek helyett szolgáltatásokban gondolkodni. Többek között ilyen kérdésről is beszélgetünk adásunkban, melynek témája a körforgásos gazdaság, ezen belül pedig az építészet körforgásossága."

Az Octogon összefoglalója a második adásról:

https://www.octogon.hu/epiteszet/mi-az-a-homlokzatlizingeles-es-mire-jo-a-hasznalt-farmer-az-epiteszetben/

3. podcast: Körforgásban az építési-bontási hulladékok

Műsorvezető: Molnár Zsuzsanna

Beszélgetőtársak: Petrovszki Krisztián, Hartvig Lajos DLA, Kurucz Regina

"Amikor arról beszélgetünk, hogy milyen témákat dolgozzunk fel a Beszélő építészetben, rendszeresen felmerül a fenntarthatóság témaköre. Nem véletlen, hiszen ma már elengedhetetlen, hogy az építészek aktívan foglalkozzanak a témával. Ennek megfelelően előző adásunkban a körkörös gazdasággal, ezen belül az építészet körforgásosságával foglalkoztunk, most pedig ennek a témának egy szeletéről, az építési-bontási hulladékok feldolgozásának, újrahasznosításának lehetőségeiről beszélgetünk. Vendégünk Petrovszki Krisztián, aki több mint tíz éve foglalkozik az építőiparban keletkező hulladékok kezelésével, valamint a másodnyersanyagok minél nagyobb arányú hasznosításával, ezáltal pedig a környezet terhelésének csökkentésével. "