Iroda újranyitás biztonságosan, logikusan

Mint sok irodát, a Bánáti+Hartvig Építész Irodát is lázban tartotta a koronavírus első hulláma miatti karantént követő újranyitás lehetősége. Abban biztosak voltunk, hogy az újranyitást alaposan átgondoljuk és megtervezzük, mint minden projektünket. Segítségünkre volt a WELL Standard keretrendszere és a HuGBC ajánlása is. A mi to-do listánk közel 150 tételből állt. Most a WELL 10 témaköréből mutatunk be egy-egy megoldást, ami segítségünkre volt.

VÍZ

Az iroda újranyitása előtt akkreditált labort bíztunk meg a vízhálózatból vett minta tesztelésével, hogy az épületben esetlegesen pangó víz ne jelentsen egészségügyi kockázatot számunkra. A csapból engedett víz bakteriológiailag akkor a legbiztonságosabb, ha rendszeresen engedünk vizet a csapból, de legalább háromnaponta. Az így kiengedett, megfelelő klórtartalmú víz a pangó csőszakaszokat átmossa. Az épület teljes vagy részleges üzemszünete esetén napról napra nő a pangó csőszakaszok fertőzésének kockázata. Ha a vízhálózatot hét napig nem használjuk, akkor már javasolható a vízminőség tesztelése, egy hónap szünet után pedig mindenképp ajánlott. A BH-ban a sikeres vizsgálat után beszereltük a konyhai ivóvízszűrőt, amin keresztül környezetbarát módon, műanyagpalackok nélkül juthatunk klór- és ólommentes szűrt ivóvízhez. A berendezés telepítése után a ballonos vízadagoló használatát is megszüntettük, így könnyebben karbantartható és környezettudatos módon biztosítunk a kollégák számára egészséges ivóvizet.

A közös hálózatban vezetett ivóvíz és használati víz problémáiról a januári workshopunk után ebben a cikkünkben írtunk.

LEVEGŐ

Jelenlegi irodánkban természetes szellőzés van, így fokozottan ügyelünk a nap eleji intenzív átszellőztetésre és a napközbeni rendszeres ablaknyitásra. Jelenleg egy levegőminőség mérő bőrönddel vizsgáljuk az iroda levegőjének minőségét. A készülék kb. két hétig monitorozza nálunk a levegőt, a legjellemzőbb beltéri levegőminőségi paramétereket méri, azaz a hőmérsékletet, a relatív páratartalmat, a CO2, VOC (illékony szerves vegyületek) és szálló por koncentrációját (PM 10 és PM 2,5). Terveink között szerepel levegőminőség érzékelő szenzorok beszerzése is. A jó levegőminőség egyik kritériuma, hogy a belső levegő páratartalma 30% és 60% között legyen. A beltéri levegőminőség jó indikátora egy egyszerű CO2 szenzor, mert ha a CO2 szint a kritikus Pettenkofer szám (1000 ppm) fölé emelkedik, akkor az egyéb levegőszennyezők – például károsanyag kipárolgás, patogének, ózon, radon – koncentrációja is nagy valószínűséggel megemelkedik.

A teljes cikk és a további megoldások itt olvashatók:

https://bh.hu/egyeb/vigyazz-kesz-rajt-ujranyitottuk-irodankat/

https://www.octogon.hu/epiteszet/10-well-megoldas-ami-segit-egy-iroda-ujranyitasaban/