Minden épület hatással van az egészségünkre

A Bánáti+Hartvig Építész Irodában nagy gondot fordítunk munkatársaink jóllétére. 2018 óta a WELL standard megoldásait figyelembe véve támogatjuk a BH-csapat egészségét. A WELL standard egy olyan keretrendszer, mely 23 előírt és 200 választható elem alkalmazásával segíti a jólléthez szükséges körülmények létrehozását. Ahogyan egy tápanyagtáblázat megmutatja, hogy mely makro- és mikrotápanyagból mennyi található egy élelmiszeripari termékben, úgy mutatja meg a WELL ponttáblázata, hogy egy épület mennyire támogatja az épületet életvitel-szerűen vagy munkahelyként használó közösség egészségét. A keretrendszer rugalmasságából adódóan a WELL könnyen adaptálható változó követelmények és akár vészhelyzet, járvány idején is. Ennek megfelelően a WELL minősítést felügyelő IWBI nemzetközi szakértőkből COVID-19 munkacsoportot szervezett, hogy a járvány tapasztalatait mielőbb beépíthessék a standard új verziójába. Amíg azonban ez elkészül, addig sem maradunk támpontok nélkül, hiszen a WELL számos eleme eleve segíti a felhasználók immunrendszerének támogatását. Erre mutatunk néhány WELL fejezetet, illetve olyan példát, amit mi is alkalmazunk a BH-ban.

Foto credit: A Bánáti+Hartvig Építész Iroda munkatársai


KÖZÖSSÉG TÉMAKÖR

A jelenleg zajló pandémiát a WELL egészségügyi vészhelyzetként értelmezi. Vészhelyzet esetén sokat segít, ha korábban készült vészhelyzeti terv és gyakorlat. A WELL közösség / felkészülés vészhelyzetre fejezet arra ösztönzi a munkáltatókat, hogy a saját szervezetükre dolgozzanak ki tervet az említett egészségügyi vészhelyzet (pl. fertőző betegségek) esetére, de ajánlott természeti katasztrófa (szélvihar, földrengés, hőségriadó), tűzeset, technológiai vészhelyzet (pl. áramszünet, robbanás) és emberi eredetű veszélyhelyzet (pl. terrorizmus) esetére is megfelelő gyakorlat megalkotása. (1)

A védőoltások védelmet nyújtanak több veszélyes fertőző betegség ellen. A WELL épületek választhatják a közösség / közösségi immunitás program megszervezését, ahol gondoskodnak arról, hogy a munkavállalók megkapják a kötelező védőoltásokat, illetve információt kapnak arról, hogy a kötelező védőoltásokat hol érhetik el. A standard egy kredittel jutalmazza a projektet, ha a szezonális oltások beadását a munkáltató 50%-ban támogatja.

Magyarországon a listavezető megbetegedések közé tartoznak a stresszel kapcsolatos megbetegedések. A WELL épület stressz menedzsment tervvel, tréninggel és oktatással segítheti a munkavállalókat, valamint ezeken felül három wellness szolgáltatást is nyújtania kell, például fitnesz lehetőségek, gyermekfelügyelet vagy mindfulness tréning formájában. Irodánkban rendszeresek a WELL közösségi programok: kiállítások, menedzseri tréningek, hátmasszázs, az új BH irodában pedig relaxációs helyiséget is tervezünk kialakítani.

A BH irodájában rendszeres WELL programokkal ösztönözzük egymást a fizikailag és mentálisan egészséges életmódra; szóban, hírlevélben és plakátokon is.

[…]

TÁPLÁLKOZÁS TÉMAKÖR

Az egészség megőrzésének egyik alapja a minőségi táplálkozás. A nemzetközi élelmiszerellátó láncok sérülésével felértékelődik a közelben termelt élelmiszerek szerepe. A WELL táplálkozás / helyi élelmiszertermelők fejezetben kredit szerezhető, ha az épülettől 800 méteren belül piac található vagy az épületben lehetőséget adnak helyi termelők heti árusítására. Kedvező, hogy az építésziroda új irodája mindössze 300 méterre lesz a Fehérvári úti piactól.

[…]

LEVEGŐ TÉMAKÖR

A WELL legfontosabb témaköre a megfelelő beltéri levegőminőség biztosítása. A beltéri levegő minősége hatékonyan fokozható levegőminőség monitorozással, pl. CO2 szenzorokkal, aktívszén szűrővel vagy UVGI fertőtlenítéssel. Új irodájukban 100% frisslevegő befúvással, azaz használtlevegő visszakeverése nélkül biztosítjuk a jó levegőminőséget. A munkatársak kényelme érdekében nyitható ablakok is lesznek. A beáramló levegő minőségéről aktuális információ az irodától nyolcszáz méterre fekvő Kosztolányi Dezső téri levegőminőség-mérő állomás adatai alapján lesz elérhető. Ez a mérőállomás közelebb van, mint a standard szerint megkívánt négy km.

WELL standard témában ajánljuk a HuGBC új, ingyenes WELL Kanapé webinarium sorozatát, amire itt lehet regisztrálni.

https://www.hugbc.hu/greentalk-well-kanape

A Miért lesz a WELL Building Standard az új mérce? című előadás már visszanézhető.

https://www.youtube.com/watch?v=d5xfbscTziQ&feature=youtu.be

“Minden épület hatással van az egészségünkre.”

Az épületet-tervezők, építők és üzemeltetők mindannyian egészségügyi dolgozók, hiszen munkájuk eredménye kihat az épületfelhasználók rövid és hosszútávú egészségére – vallja Boris Lushniak, akitől a fenti idézet is származik. (4)


Kurucz Regina

WELL AP & Faculty

HuGBC WELL Munkacsoport vezető

A teljes cikk itt olvasható: https://bh.hu/wellbeing-2/minden-epulet-hatassal-van-az-egeszsegunkre/

A fotót az iroda munkatársai készítették.