Zöld építéssel a fenntartható életért (SDG)

AZ ENSZ A GLOBÁLIS ÁTALAKULÁSÉRT

A 193 tagállamból álló ENSZ világszervezet is felismerte 2012-ben, hogy a globális célok eléréséhez nem elegendő a fejlődő országok problémáira fókuszálni, hanem minden nemzet összefogásával a fenntartható fejlődéssel kapcsolatos jövőbeli célok minél pontosabb meghatározása szükséges. Így született meg 2015 szeptemberében az ENSZ integrált fenntartható fejlődési és fejlesztési keretrendszer, az Agenda 2030, hivatalos nevén Transforming our world: The 2030 Agenda for Sustainable Development.

Az Agenda 2030 17 fő célt fogalmaz meg, melyek között szerepel többek között a szegénység megszüntetése, az egyenlőtlenségek leküzdése és Földünk környezeti rendszerének megóvása. Az új, átfogóbb Agenda középpontjában a fenntartható fejlődési célok (SDG) állnak, minden ország számára célokat és feladatokat előírva. (2)

A BH-ban tervezési munkáink során célunk részt vállalni a fenntartható építőipar és a körforgásos gazdaság kialakításában. E célból tagjai lettünk a Magyar Környezettudatos Építés Egyesületének (HuGBC) és így közvetve csatlakoztunk a World Green Building Council (World GBC) világszervezethez.

A ZÖLD ÉPÍTÉS MINT KATALIZÁTOR

Noha az épületekre nézve sokan csak élettelen szerkezetet látnak, mi tervezőkként ezen túlmenően látjuk a folyamatot is, amely során létrejönnek. Ez a folyamat számos lehetőséget biztosít víz és energia megtakarítására, az emberre és a környezetre káros kibocsátások csökkentésére.

A tervezési és építési folyamat mindezen túl hatással van az oktatásra, a munkahelyteremtésre, a közösségek erősítésére, az egészség és jóllét fejlesztésére és számos egyéb tényezőre. A zöld építés ezért valódi katalizátor a világ legsürgetőbb kérdéseinek kezelésére.

A ZÖLD ÉPTÉSSEL KILENC CÉLT SEGÍTÜNK

A World Green Building Council elemzése alapján az építőipar az ENSZ 17 fenntartható fejlődési céljának több, mint felére hatással van. Ez azt jelenti, hogy tudatosabb, környezetkímélőbb tervezési és építési tevékenységgel akár kilenc cél elérése érdekében tehetnek a beruházók, a tervezők és a kivitelezők.

A három részes cikksorozat teljes egészében elérhető itt:

https://bh.hu/wellbeing-2/zold-epitessel-a-fenntarthato-eletert-1/

https://bh.hu/wellbeing-2/zold-epitessel-a-fenntarthato-eletert-2/

https://bh.hu/wellbeing-2/zold-epitessel-a-fenntarthato-eletert-3/